Nieuws

Open Monumentendagen: Duurzaam duurt het langst

‘Duurzaam duurt het langst’ luidt het thema van de zesendertigste editie van de Open Monumentendagen. Op 10 en 11 september openen duizenden monumenten hun deuren voor publiek.

Dit jaar gaat er speciale aandacht uit naar verduurzaming van monumenten en onze leefomgeving. Bezoekers krijgen niet alleen een kijkje in groene gebouwen, er worden ook allerlei activiteiten rondom dit thema georganiseerd. In diverse steden is een duurzaamheidsmarkt te vinden. Ook vinden lezingen plaats over onderwerpen als biodiversiteit.

Groene sleutel

Om goede voorbeelden een podium te geven, initiëren de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, het Nationaal Restauratiefonds en Nederland Monumentenland een nieuwe duurzaamheidsprijs: de Groene Sleutel. Tot de finalisten behoren het Elevatorhuis in Rotterdam, watertoren De Reusch in Schimmert en Oldschool Hotel in Winterswijk. De winnaar wordt tijdens de opening van de Open Monumentendagen op 8 september bekendgemaakt. Deze is via een livestream te volgen.

Het Zandkasteel

In de jaren tachtig was het Zandkasteel al één van de energiezuinigste gebouwen ter wereld. Nu transformeert het duurzame monument van gesloten bankkantoor naar een toegankelijk gebouw met een internationale school, horeca en appartementen. Daarbij blijft de kenmerkende organische architectuur van Alberts & Van Huut gehandhaafd. Het Zandkasteel is op 10 september gratis toegankelijk, reserveren is verplicht in verband met de bouwwerkzaamheden.

Meer weten? In de nieuwste editie van ons e-zine Toekomstbouwers vertellen architect Max van Huut en Sjoerd Pronk, vestigingsdirecteur bij Van Wijnen Amsterdam, hoe het Zandkasteel op duurzame wijze een tweede leven krijgt. Het magazine verschijnt op 27 september.

Paris Proof monument

Steeds meer partijen hebben oog voor duurzame renovatie en transformatie van monumentale gebouwen. Een ander mooi voorbeeld is het voormalige faculteitsgebouw Mijnbouw van TU Delft waar Royal Haskoning DHV in de toekomst kantoor houdt. De ambitie is helder: in 2024 het eerste Paris Proof monument van Nederland worden. Met oog voor behoud van de ruim honderd jaar oude architectuur en monumentale details worden alle energiebesparende maatregelen getroffen.

BREEAM-NL en monumenten

Naast de Paris Proof doelen, kan BREEAM-NL helpen om bestaande en monumentale gebouwen integraal te verduurzamen. Niet op het programma tijdens deze editie van de Open Monumentendagen, maar ook zeker een bezoekje waard zijn BREEAM-NL gecertificeerde monumenten als het Rijksmuseum, Scheepvaartmuseum, de Bijenkorf in Amsterdam en Hotel Kneuterdijk in Den Haag.

Bekijk hieronder de opening van de Open Monumenten Dag op 8 september.


Gerelateerd nieuws

BREEAM-NL Assessor Paul Zonneveld neemt afscheid na ruim 200 certificeringen: ‘Samenwerken met gedreven mensen en veel leren over duurzaamheid is het leukst’

21 maart 2023
Van een woonboerderij waar mensen zelf de spijkers uit de muur haalden, tot een kantoorgebouw met een BREEAM-NL score van 99,94 procent,...
Hive van Unilever in Wageningen

Gebouw Hive van Unilever krijgt BREEAM-NL score Outstanding

24 januari 2023
Het Unilever Foods Innovation Centre Hive op Wageningen Campus heeft een BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie oplevercertificaat ontvangen met...
Distributiecentrum Vomar

Na ontwerp nu ook BREEAM-NL Oplevercertificaat voor Vomar

12 januari 2023
Ontwerpende bouwer Heembouw bedrijfsruimten West B.V. heeft het eerste BREEAM-NL Nieuwbouw 2020 oplevercertificaat voor casco en centrale...