Nieuws

Nieuwe whitepaper over circulariteit en BREEAM-NL Nieuwbouw 2020

Het doel voor de gebouwde omgeving in Nederland: een 100% circulaire bouweconomie in 2050. Het kunnen meten van circulariteit is dan een belangrijke stap. Het onderwerp circulariteit is daarom nadrukkelijk opgenomen in duurzaamheidskeurmerk BREEAM-NL Nieuwbouw 2020. Daarom heeft DGBC een speciale Whitepaper Circulariteit is meetbaar met BREEAM-NL Nieuwbouw 2020 ontwikkeld.

In de whitepaper wordt in een aantal korte en bondige hoofdstukken via de BREEAM credits uitgelegd hoe circulariteit is geborgd in BREEAM-NL Nieuwbouw 2020. In elke fase van het bouw- en ontwikkelproces worden eisen gesteld aan circulariteit, zoals te zien in onderstaande afbeelding. Hiermee maakt BREEAM-NL circulariteit meetbaar en toepasbaar in nieuwe gebouwen.

Cirkel rond maken

Om de cirkel uiteindelijk helemaal rond te maken, zijn er nog een aantal stappen nodig. DGBC heeft als beheerder van BREEAM-NL nog een aantal verbeteringen voor BREEAM-NL op haar verlanglijst staan. Die gaan gepaard met uitdagende dilemma’s. Bijvoorbeeld het stimuleren van biobased bouwen.

Vervolgstappen

Op het eerste gezicht lijkt dat een goed streven, maar biobased bouwen is geen doel op zich, slechts een middel om een doel te bereiken: minimaliseren milieu- impact en maximaliseren CO2-reductie. Hetzelfde geldt voor het toepassen van hergebruikte en gerecyclede materialen. Het is te kort door de bocht om alleen hierop de aandacht te richten. Er moet vooral integraal gekeken worden naar wat de beste oplossing is voor een bepaald project. Deze dilemma’s en meer bespreken we in aanloop naar de volgende versie van het BREEAM- NL keurmerk.

Over circulariteit en BREEAM-NL

De basis voor de toegenomen focus op circulariteit in de nieuwe beoordelingsrichtlijn BREEAM-NL Nieuwbouw (2020) ligt in het Framework voor Circulaire Gebouwen. Dat is in 2018 gepubliceerd door Dutch Green Building Council (DGBC) samen met Circle Economy, Metabolic, SGS Search en met steun van de Redevco Foundation en VBI.

 

Gerelateerd nieuws

Nieuw BREEAM-NL Magazine: Back to the Future

12 maart 2024
BREEAM-NL gaat ‘back to the future’. Tijdens het Nationaal BREEAM Congres op 28 maart in het Beatrix Theater én in een gloednieuwe...

BREEAM-NL Nieuwbouw en Het Nieuwe Normaal: wat zijn de overeenkomsten en verschillen?

15 februari 2024
Dutch Green Building Council (DGBC) en Cirkelstad willen de transitie naar een circulaire bouwsector versnellen. Beide organisaties...

Terugblik – Webinar BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie Woningen | 28 november

7 december 2023
Het nieuwe keurmerk BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie Woningen is een handig instrument voor opdrachtgevers om aantoonbaar duurzame...