Nieuws

Co-creatie cruciaal bij BREEAM-NL Outstanding Alliander

Voor het eerst in Nederland is een BREEAM-NL Outstanding ver-nieuwbouw oplevercertificaat toegekend: de eer valt ten deel aan netwerkbedrijf Alliander in Duiven. De vijf voormalig jaren ‘80 panden in Duiven werden door VolkerWessels Vastgoed volledig gerenoveerd tot een bijna futuristisch geheel, dat tegelijkertijd toch haar charme wist te behouden. Bart Blokland, directeur shared services van Alliander, ontving het certificaat van Marcel Schipper, directeur van VolkerWessels Vastgoed. De heren zijn unaniem over de succesvolle renovatie: zonder co-creatie met het consortium en het vertrouwen in de vakman was het niet gelukt.

Vijf thema's

De uitkomsten van die co-creatie zijn ronduit indrukwekkend te noemen. De vijf gebouwen zijn inmiddels ‘één’ geworden, verbonden middels een atrium en overkapt met een heuse klimaatkas. Tijdens de verbouwing is maximaal gebruik gemaakt van de aanwezige materialen en het gebouw is ook nog eens energiepositief, waardoor het ook een bijdrage levert aan de omgeving. Daarbij is het consortium verantwoordelijk voor vijftien jaar beheer en onderhoud. Tijdens de renovatie stonden vijf thema’s centraal: het nieuwe werken, circulariteit, energiepositiviteit, relatie met gebied en integraliteit.

Die vijf thema’s zijn volgens Bart Blokland altijd de rode draad geweest gedurende het bouwproces. “We zijn niet aan de slag gegaan met een spreadsheet met wiskundige berekeningen, die ons de meeste punten konden opleveren binnen BREEAM-NL. We hebben gekozen voor een filosofie waarin we de aspecten van die vijf thema’s koppelden aan BREEAM-NL om zo tot de optimale situatie te komen.”

Vertrouwen

Marcel Schipper vult aan: “Tijdens de aanbesteding hebben wij een belofte gedaan voor BREEAM-NL Excellent, met een zogeheten inspanningsverplichting tot Outstanding. Dankzij co-creatie met het consortium is dit ook gelukt. Het is belangrijk om altijd een hoger liggend doel na te streven. Dat betekent dat je elkaar moet vertrouwen en gezamenlijk keuzes moet durven maken.

Dat vertrouwen is volgens Blokland essentieel: “Als je integraal met elkaar samenwerkt, van ontwerp tot de na realisatie, moet je op elkaar kunnen rekenen. We zijn vanaf het eerste moment zo in het proces verweven geraakt dat de traditionele verhouding van opdrachtgever-opdrachtnemer niet echt meer aanwezig was.” 

Ruimte voor de vakman

Zeker nadat de handen voor het eerst ineen geslagen waren begon een uitdagend proces volgens Schipper: We wisten in de tenderfase natuurlijk niet of Outstanding daadwerkelijk haalbaar was. Alliander maakte ons duidelijk dat op het proces enorm veel moest worden geïnnoveerd aan de voorkant. Maar wij kregen met het consortium alle ruimte om ook zelf met innovatieve oplossingen te komen. De vakman heeft in het gehele traject continu kunnen excelleren, inclusief vakmensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (social return). Het is mooi om te zien dat zo’n ontwikkeling daar ruimte voor biedt”

Sturen op gezondheid

Blokland vult aan: “Binnen alle sectoren moeten we de vakman meer vertrouwen durven geven. Als we dat in dit traject niet hadden gedaan, was dit gebouw niet op deze manier tot stand gekomen. Uiteindelijk is het doel dat je met elkaar een goed gebouw neerzet, waarin mensen gelukkig worden en misschien zelfs gezonder.”

“Bij VolkerWessels vinden we het belangrijk dat je stuurt op gezondheid en welzijn bij een gebouw”, vult Schipper aan. “Daarom wilden we niet alleen een gezond binnenklimaat realiseren, maar ook aan de omgeving een positieve bijdrage leveren. Zo was bijvoorbeeld het afvalscheidingspercentage tijdens de bouw maar liefst 92% en het ciculariteitspercentage 86 procent. De beoordelingsrichtlijn van BREEAM-NL is daarbij niet het doel, maar wel een maatlat die helpt bij het realiseren van een duurzamer en prettiger gebouw voor de omgeving en gebruiker.

Wow-effect 

De bezoekers van het gebouw van Alliander zijn volgens Blokland dan ook altijd positief verrast bij binnenkomst. “Veel mensen zeggen dat het luxe en groots oogt. Het ziet er ook heel modern uit. Als ik dan vertel dat het pand voornamelijk uit oude gebouwen bekleed met sloophout bestaat, kunnen ze dat nauwelijks geloven. Maar het is die gevoelsbeleving die het toch luxe doet voorkomen. En dat terwijl er heel veel is hergebruikt. Je zult hier nergens een luxe kraan vinden, de plafonds, de wanddelen en zelfs de toiletten zijn hergebruikt. Dan is het extra mooi als je toch dat wow-effect weet te creëren.”

Schipper is dan ook niet verbaasd dat het pand naast een BREEAM NL Outstanding oplevercertifcaat ook een hoge score (9,2) behaalde op de Happy Building Index. “Alles klopt als je binnenstapt. Je voelt de dynamiek. Het oogt groots, maar heeft toch de menselijke maat. Het daglicht is prettig en je voelt dat hierbinnen iets bijzonders wordt gecreëerd. Het is echt een gebouw dat nieuwsgierig maakt, waar je graag naar binnen stapt. Het is mooi dat we dat samen hebben kunnen realiseren.” 

Dit project is uitgevoerd door een consortium van VolkerWessels Vastgoed, RAU architecten, Innax/HOMIJ en Boele & Van Eesteren. Lees hier het bijbehorende persbericht: https://www.breeam.nl/content/circulaire-ver-nieuwbouw-alliander-breeam-nl-outstanding

 

Gerelateerd nieuws

Elke opdrachtgever van een BREEAM-NL certificering krijgt een officieel certificaat, wanneer het keurmerk is behaald. Je kunt ook een houten plaquette bestellen.

BREEAM-NL: laat het zien met een plaquette

19 april 2024
Heb je een BREEAM-NL keurmerk behaald, dan wil je dat natuurlijk laten zien. Dat kan met een houten BREEAM-NL...

BREEAM AWARDS 2024

9 april 2024
Na een korte afwezigheid zijn de Internationale BREEAM Awards terug van weggeweest. Op 10 juli 2024 vindt de uitreiking voor toonaangevende...

Nationaal BREEAM Congres 2024 ging Back to the Future

8 april 2024
Van een futuristische supervastgoedvrouw tot ‘super ouderwetse’ en lokale oplossingen, het kwam allemaal voorbij tijdens het Nationaal...