Op bezoek bij Sensata in Hengelo

02 juli 2019

Het kantoorgebouw van Sensata Technologies in Hengelo, dat door Schroder Vastgoed is ontwikkeld, kreeg in 2018 bij de oplevering een BREEAM Excellent certificaat. Het gebouw van 12.000 m2 BVO is een voorbeeld op het gebied van circulariteit en materiaalgebruik. Reden genoeg om een langs te gaan en een kijkje te nemen. 


Al in het ontwerp is rekening gehouden met de losmaakbaarheid van gevels en binnenwanden en hergebruik van materialen. Schröder is met VBI een experiment gestart met kanaalplaatvloeren van beton waarin geopolymeren de cement vervangen. Pionieren met beton leverde de opdrachtgever bovendien de nodige punten op bij de BREEAM-certificering.

Hoogovenslakken

Samen met VBI en andere partijen is in een Green Deal eveneens gezocht naar het terugdringen van het gebruik van cement en ‘primair’ beton. De samenstelling van het beton uit de zogenoemde Greenscore vloeren, de fundering en de heipalen bestaat uit minder cement en voor 30% uit hergebruikt granulaat, waarvoor ook het bouwafval ter plekke is gebruikt. Verder is er geëxperimenteerd met hoogovenslakken als cementvervanger en het verlengen van de benodigde hardingstijd. De grootste innovatie betreft de genoemde kanaalplaatvloeren van geopolymeerbeton waar helemaal geen cement meer aan te pas komt. Goed voor een CO2-reductie van 65 procent ten opzichte van de klassieke ‘grijze’ kanaalplaat, aldus de producent. In de pilot zijn deze platen nu alleen nog in de dakvloer toegepast, waar ze worden gemonitord om te kijken of ze op termijn in aanmerking komen voor commercialisering.

450 bodemwarmtewisselaars 

Ook kent het gebouw een soort WKO die via een slimme schakeling van de warmtepompen verdeling van de warmte- en koudevraag over verschillende gebouwdelen mogelijk maakt. Strikt genomen is het geen warmte-of-koude-opslag, maar is het een collectorveld van zo’n 450 bodemwarmtewisselaars die tot op 30m diepte gebruik maken van de bodemwarmte (en koude) in de zandlaag onder de parkeerplaats. Verder zijn er voorzieningen voor de opslag van hemelwater, waarmee de toiletten worden gespoeld, en het overtollige regenwater via een wadi wegstroomt naar het oppervlaktewater. De zonnepanelen boven de balkons aan de zuidgevel zijn in de vorm van een luifel gemonteerd zodat ze ook schaduw bieden aan de kantorenruimten maar voldoende daglicht toelaten. Een minpuntje is de misschien de bereikbaarheid. Weliswaar is er een busverbinding met het station van Hengelo, maar de meeste werknemers komen toch met de auto en parkeren in de ruim bemeten ondergrondse parkeergarage. Beneden in het gebouw zijn ook de kelders met de werkplaatsen en de laboratoria, waardoor dit gedeelte van het gebouw een industriefunctie heeft.