Kantoren Cool63 qua BREEAM-score vergelijkbaar met nieuwbouw

27 mei 2019

Nieuwbouw- en renovatieproject Cool63 is een van de meest duurzame gebouwen in het centrum van Rotterdam. Enige jaren geleden is voor het kantoorgedeelte een BREEAM-NL-certificaat op het niveau Excellent in de wacht gesleept. “Het meest bijzondere daaraan vind ik dat het is gelukt om een monumentaal pand aan de allernieuwste duurzaamheidseisen te laten voldoen. Alle BREEAM-scores, ook die voor gezondheid, zijn qua hoogte vergelijkbaar met nieuwbouw”, zegt een trotse Remko van Gijzen, destijds als expert betrokken bij het certificeringstraject namens Techniplan adviseurs.

Zeer prettig toeven

In het nieuwbouw- en renovatieproject Cool63 is het voormalige Generale Bank pand uit de wederopbouwperiode deels gesloopt en vervangen door nieuwbouw. In het gebouw is circa 5.000 m2 aan kantoorruimte gecreëerd. Hiernaast biedt het een winkel-, horeca- en woonfunctie. Bij de realisatie van de plannen is gebruikgemaakt van de bestaande fundering en de originele constructie van het gebouw van de Generale Bank. Door de toevoeging van verdiepingshoge ramen en een dakterras met uitzicht over de skyline van Rotterdam aan het kantoorgedeelte, is een werkomgeving gecreëerd waar het zeer prettig toeven is.

Lichtregeling

Met al dat glas moest er natuurlijk wel heel nauwkeurig worden gekeken naar het waarborgen van een prettig, niet te warm binnenklimaat. “Daartoe zijn klimaatplafonds aangebracht. Deze zorgen voor optimaal comfort en oneindig veel indelingsmogelijkheden.” De aanwezige computervloer draagt bij aan de flexibele opzet van de gebouwinstallaties. Ook comfortabel is de LED-verlichting die overal is toegepast, Dit voorkomt naast een hoog energieverbruik ook het hinderlijk flikkeren van de verlichting. “Bovendien kun je de verlichting net als de temperatuur in de diverse ruimten naar believen aanpassen.”

Om energie te besparen is onder andere gekozen voor ruimtedetectie, daglichtschakeling en energiebesparende maatregelen zoals de opwekking van duurzame energie door middel van warmte-koude opslag en warmtepompen. En last but not least, draagt de ligging van dit pand in grote mate bij aan de duurzaamheid. “Want het ligt op loopafstand van allerlei voorzieningen en het OV.”

Dit artikel is afkomstig uit de jubileumeditie van het BREEAM-NL Magazine 2019