BREEAM-NL Gebiedsontwikkeling keurmerk voor Dordtse Kil IV

31 mei 2017

De gemeente Dordrecht heeft op 31 mei tijdens de PROVADA het BREEAM-NL Gebiedsontwikkeling certificaat uitgereikt gekregen uit handen van Annemarie van Doorn, directeur van de Dutch Green Building Council (DGBC). Gemeente Dordrecht ontving een vier sterren BREEAM-NL keurmerk voor het nieuw te ontwikkelen gebied Dordtse Kil IV. Wethouder Duurzaamheid Rik van der Linden: “Vier duurzaamheids-sterren voor Dordtse Kil IV zijn een prachtige kroon op de duurzaamheidsambitie. Het onderschrijft de grote klimaatambities van Dordrecht.”

Dordtse Kil IV 

Dordtse Kil IV is het nieuw te ontwikkelen bedrijventerrein van 110 hectare bruto, waarvan circa 65 hectare uitgeefbaar is. Dordtse Kil IV ligt op de Westelijke Dordtse Oever, het uitgestrekte werkgebied langs de A16, gelegen tussen groen en water, met een uniek maritiem, duurzaam en logistiek profiel. Wethouder Economische zaken en Grond- en Vastgoedbedrijf Jasper Mos: “We willen van de Westelijke Dordtse Oever een gebied maken dat niet alleen groen is van buitenaf, maar ook van binnenuit. Met duurzame gebouwen, duurzaam energiegebruik en zichtbaar groen". De ondernemers worden uitgedaagd huisvesting en bedrijfsprocessen duurzaam in te richten. Energietransitie, mobiliteit, circulaire economie en ruimtegebruik staan hierbij centraal.

Hoogwaardig, duurzaam en innovatief

Met bedrijventerrein Dordtse Kil IV richt de gemeente Dordrecht zich nadrukkelijk op de logistieke sector. De ligging aan de A16, op de centrale as Rotterdam-Antwerpen met goede verbindingen naar het achterland, in de directe nabijheid van diep vaarwater (de zeehaven Dordrecht Inland Seaport) en ontsluiting via het spoor, levert veel synergie- en milieuvoordelen op. Dordtse Kil IV krijgt een hoogwaardig, duurzaam en innovatief karakter met een voorbeeldfunctie voor andere bedrijventerreinen in de regio. Het wordt niet alleen landschappelijk ingepast, maar zal ook landschappelijke waarden toevoegen op het terrein zelf.

Koplopers in behalen klimaatdoelstellingen

Annemarie van Doorn van de Dutch Green Building Council is blij dat zij het BREEAM-NL Gebiedsontwikkeling certificaat mocht uitreiken: “Deze gebiedsontwikkeling is het zesde project in Nederland met een BREEAM-NL kwalificatie. Daarmee laat de Dordrecht zien dat ze bij de koplopers behoort als het gaat om het behalen van de klimaatdoelstellingen. Ik vind het sterk dat met deze duurzame gebiedsontwikkeling niet alleen wordt gekeken naar de duurzaamheidprestatie van slechts een enkel gebouw, maar van een heel gebied!”

Kiezen voor BREEAM-NL

Dordrecht stelde zich al vanaf de start van het project ruim tien jaar geleden tot doel het gebied op een duurzame wijze te ontwikkelen. Daarbij zochten zij objectieve certificatiemethode om de duurzaamheid te meten. Dat werd BREEAM-NL. 

Foto's certificaat uitreiking